Innholdsfortegnelse
ToggleVirker hunden din hunden stresset?
De fleste hundeeiere kan svare ganske kjapt på spørsmålet.
I hvert fall bør de kunne det etter å ha lest de forrige innleggene om hva stress er, hva som skjer i kroppen, hva som er og årsakenefor stress hos hund.
Du har funnet ut at hunden din er stresset og står nå foran det store spørsmålet: HVA GJØR JEG NÅ?
Før jeg går inn på hvordan en finner ut av årsaker og hvilke tiltak en kan sette i gang for å redusere stresset og dermed øke livskvaliteten til hunden, vil jeg si en ting: Det finnes dessverre ingen fellesløsning for alle hunder med stressproblemer.
Hunder er, som mennesker, svært forskjellige. Noen tåler ganske mye før de blir stresset andre veldig lite. Den ene blir stresset av to unger som går forbi eiendommen, mens den andre tåler en hel barnehage gåendes forbi. Hvor mye en hund tåler før den viser uønskete atferder eller blir syk er veldig avhengig av omgivelsene. Sosialisering, miljøet den har vokst opp i, helse, alder, oppveksten og erfaringer er noen få av faktorene som spiller inn i en hunds stressnivå. Ingen hund i fri natur er utsatt for så mye stress som våre hunder er i vår hverdag. Selv om stressnivået til hunden har blitt redusert med domestiseringen lever den fortsatt i et miljø der den utsettes for mange situasjoner den ikke takler og som fører til stress. I tillegg til at den utsettes for mange forskjellige situasjoner blir den utsatt for det stresset repeterende ganger.
Som regel er det nesten umulig å si hvilken faktor det er som stresser hunden mest. Vanligvis er det mange forskjellige faktorer som spiller inn og som tilsammen forårsaker stresset hos hunden. Derfor er det nødvendig å se på hele livssituasjonen til hunden.
Det første en gjør er å se på selve hunden:
Hvilken rase er det og hvor gammel er hunden? Er det en tispe eller hannhund og er den kastrert/sterilisert? Hva var årsaken til kastrasjonen/sterilisasjon? Om hunden er tispe, har den hatt noen kull? Hvor gammel var hunden da den hadde kull? Hvor mange kull har den hatt tilsammen og hvor store var de?
Mange hannhunder kastreres på grunn av atferdsproblemer, og det er veldig viktig å se på når for eksempel disse startet, og om kastrasjonen hjalp. Tisper kastreres som regel på grunn av betennelser og infeksjoner i livmora eller andre hormonelle årsaker. Også her kan en ofte se en endring i atferden og det er utrolig viktig å være klar over det.
Spesielt i forhold til kastrering er det nok viktig å nevne at det aldri bør være en enkel løsning på et atferdsproblem, eller gjøres uten å ha en god medisinsk grunn. Et slikt inngrep har konsekvenser for kroppen og psyken, og det bør vurderes nøye før en utsetter den for det.
Helsetilstanden til hunden:
Er hunden vaksinert? Har den fått regelmessige ormekurer? Har den noen kroniske sykdommer? Går den på noen medisiner? (hvis ja, hvorfor og hvor lenge har den gått på dem?) Hvordan oppfører hunden seg hos veterinæren?
Har du en hund som er kronisk syk og for eksempel har smerter hver eneste dag sier det seg selv at dette er noe som stresser hunden. Medisiner kan ha bivirkninger som kan plage hunden, derfor er det veldig viktig å alltid følge med og se etter forandringer hos hunden.
Generelle spørsmål om hunden:
Hvor har du kjøpt hunden? Hvor lenge har du hatt den og hvor gammel var den da den flyttet inn? Har den hatt flere eiere før deg? Hva vet du i så fall om historien til hunden?
Hvordan er det hos dere hjemme? Hvor mange voksne og hvor mange barn bor under samme tak? Bor det andre hunder eller andre dyr i samme huset? Er dette din første hund? Hvorfor bestemte du deg for akkurat den rasen? Hvorfor valgte du det kjønnet du har valgt? Er alle i familien enige i å ha hund? Hvor er hunden når du er på ferie? Hvordan lever dere (i byen/på landet/ osv).
Omgivelsene til hunden har veldig mye å si for dens livskvalitet. En hund som trives har det bra og stresser normalt sett lite. Har du kanskje valgt feil rase til det du ønsker å bruke hunden til kan dette ha mye å si for hvordan hunden trives. Noen hunder trenger mer mosjon enn andre, mens andre hunder trenger veldig mange utfordringer for hodet.
Treningen av hunden:
Trener dere regelmessig i en hundeskole eller -klubb? Hvor ofte skjer det? Liker hunden din seg der? Og liker du deg selv på de treningene? Hva trener dere? Hvilke metoder bruker du i treningen?
Treningsmengde og treningsmetode kan ha effekt på stressnivået til hunden. En hund som hele tiden blir presset til det ytterste kommer ikke til å takle det over lang tid. Feil treningsmetode, der hunden ikke er trygg på treneren og hva den forventer utløser stress hos hunden. Men også riktig treningsmetode brukt på feil måte kan skape stress.
Hverdagen til hunden:
Hvor pleier hunden som regel å være? (i samme rom som dere/i hundegård ute/alene i hagen/i bur inne) Hvor sover hunden? Hvem går tur med hunden og hvor ofte? Hvor lange er turene og får hunden springe løst? Pleier hunden å dra i båndet? Leker du med hunden? Hvor ofte, hvor lenge og hva? (kaste ball/kaste pinne/nesearbeid/osv)
Går det bra å la hunden være hjemme alene? (uten å pipe eller ule) Hvis ikke, hva gjør den når den er alene? Hvor ofte og hvor lenge pleier hunden å være hjemme alene? Finnes det situasjoner der hunden virker stresset, for eksempel opprørt eller redd?
Hvor mye en hund er alene hver dag har ganske mye å si for stressnivået den har. En hund som er alene i 8 timer hver dag og kanskje enda flere timer senere på dagen trives ikke. Forskning viser at en hund klarer å være hjemme alene i maksimalt 6 timer. Men det anbefales ikke mer enn 3-4 timer per dag. Det er også lurt å tenke over hvor mye hunden får være sammen med «flokken» sin. Må den ligge alene i et annet rom eller får den være i samme rom med deg/dere?
Hundens ernæring:
Hva er hovedfôret til hunden? Hvor mange ganger om dagen får hunden mat og hvor får den mat? Får hunden spise i ro og fred? Hvordan oppfører hunden seg mens den spiser? Har hunden fri tilgang til ferskt vann hele dagen? Får hunden tilbud om tyggebein eller godbiter i blant? Er det noe hunden ikke tåler? Hvor lenge hviler hunden etter måltidet?

Feilernæring kan føre til en del plager både hos hunder og hos mennesker. Luft i magen, diare og andre plager er ikke uvanlige og meget ubehagelige. Det vet også vi mennesker. Hunden er avhengig av et bra fôr som dekker dens behov med tanke på alder, energi, fett osv. I tillegg trenger den av og til et bein å gnage på for å bruke tennene sine. Før og etter et måltid skal hunden hvile godt for å unngå magevreining. Vi spiser ikke et stort måltid rett etter eller før en skikkelig joggetur eller trening heller.
Sove- og hvilevanene til hunden:
Hvor mange timer sover og hviler hunden i løpet av dagen? Drømmer den veldig aktivt? Har hunden et dypt eller lett søvn? Sover den på plassen sin eller på andre steder?
Hunder trenger veldig mye søvn og hvile. Mye mer enn vi mennesker, og det glemmer vi dessverre ganske fort. I følge en spørreundersøkelse er stresset (se boka «Stress bei Hunden» av Martine Nagel og Clarissa v. Reinhardt) til hunden lavest ved en hviletid over 20 timer i løpet av døgnet. Det er en betydelig forskjell fra under 10 timer med hvile til 17 til 19 timer.
Problemer
Finnes det noen problematferder? Hvordan ser den atferden ut? Hva eksakt gjør hunden? Har du en ide av hva som kan være den utløsende faktoren? Når startet problemet og hvordan har du håndtert det til nå?
Viser hunden allerede en atferd som du synes er problematisk er det viktig at du finner ut av hva det handler om før det blir verre. Er det noe du ikke finner ut av selv og kan løse ganske enkelt, bør du søke profesjonell hjelp.
Jeg anbefaler å ta kontakt med en atferdsterapeut som er sertifisert (dessverre kan per dags dato hvem som helst kalle seg det) og som har erfaring innen det den driver med. Det finnes en del andre dyktige hundetrenere også. Du bør være obs på at den personen arbeider med moderne positive metoder for å unngå mere stress, redsel og aggresjoner. Målet er å få en avbalansert og trygg hund som har et lavt stressnivå.
Derfor er det viktig at hunden blir møtt med forståelse og respekt, noe som dessverre fortsatt ikke er en selvfølge i vår hundeverden i dag.
Stresset? Sett i gang forandringer!
Har du gått gjennom disse punktene og funnet ut at en del av dem kanskje ikke er helt som de burde, skal du tenke over hva og hvordan de kan forbedres eller endres. I utgangspunktet skal det ikke være vanskelig.
Ser du at hunden får altfor lite hvile i løpet av døgnet må du sørge for at den får det. Hunden trenger et fredelig sted der den kan sove uten mye bråk rundt seg og for eksempel barn som klatrer over den.
Har hunden problemer med magen bør du tenke over kostholdet og eventuelt kontakte en veterinær. Er hunden hjemme alene mens du er på jobb og i tillegg om kvelden bør du eventuelt finne en annen løsning eller revurdere å ha hund. Mange små ting kan allerede endres på en ganske enkel måte og gjøre det så mye bedre for hunden.