Etter å ha gått gjennom hva stress er og hvilke symptomer som er tegn på at en hund sliter med stress, skal jeg gå nærmere inn på utløsende faktorer i dette innlegget.
Stress kan utløses av mange faktorer og det er ikke alltid at sammenhengen er like lett å forstå.
Stress er også å forstå som en reaksjonstilstand til organismen når den er overbelastet, og blir utløst av for eksempel muskelarbeid, varme, kulde eller overdreven sansepåvirkning og skader utenfra. Organismen blir overbelastet av plutselige hendelser som sjokk og skrekk, men også av belastninger som går over lengre tid og ikke tillater dyret å roe seg ned. Dette fører da etterhvert til stress.
Her kommer det en del eksempel på hva som KAN forårsake stress:
Sykdommer
- som påvirker yteevnen
For eksempel hjerteproblemer eller problemer med nyrene, men også andre indre organer.
- som påvirker sansene
som døvhet, blindhet osv. Hundens evne til å kunne finne seg til rette er sviktet, den kan ikke kommunisere med omverden på en vanlig måte lenger og må kompensere hele tiden.
- som medfører både fysiske og psykiske smerter
Dette kan være alt fra betennelser i kroppen (analkjertler, tannkjøttet, osv) til hd, sår, blødninger eller sjokk. Også hunder kan være følsomme for været og det kan være slitsomt for dem også.
Hyperseksualitet
Som regel er hannhundene mere plaget enn tisper. Driften dems er veldig høy og plager både hannhundene selv, men også de andre som blir utsatt for «driften» dems.
Utmattelse
Ikke bare pga mangel på søvn, men også etter altfor lange og krevende turer, i hundesporten eller under leken.
Løpetid
Løpetiden er en helt vanlig mekanisme av kroppen, men kan stresse tispa når hun må jage bort plagsomme hannhunder. En del tisper viser også litt forandringer i atferden når de har løpetid. De kan bli litt småredde, «pysete» og virke rett og slett litt rare. Dette er ganske normal og har sin årsak i hormoner og instinkter. Men også det kan stresse hunden.
Under løpetiden bør en passe på å ikke ha noen ekstra belastninger for tispa, slik at stressnivået holdes på laveste nivå.
Deficiter i søvnen
som kan oppstå pga sykdommer eller smerter, men også pga for få muligheter til å trekke seg tilbake. Pass på at hunden har et sted der den kan trekke seg tilbake til og virkelig får være helt i ro!
Plutselige forandringer
i for eksempel familiesituasjonen, flytting eller ny eier og selvfølgelig mye mer. Tenk på hvor fort vi mennesker blir stresset når ting ikke er som dem pleier.
Sorg pga tap av sosialpartneren
Også hunder sørger over «venner». De sørger over eiere som dør, men også andre dyr. Hunder de har bodd sammen med, de har truffet på de daglige gåturene eller andre dyr som har vært rundt dem. Hvor lenge en hund sørger er veldig individuelt og MÅ respekteres. Klarer du å yte maksimalt igjen rett etter noen i familien din har gått bort? Trenger ikke du litt tid for å komme deg igjen du også?
Trusler
Disse kan være ekte eller innbilske/uekte. Hunder har vanskelige for å skille mellom ekte eller uekte trusler og kommer alltid til å gå i alarmmodus.
Usikkerhet
Hunden vet ikke hva som skal skje, den er usikker på hva eieren vil eller klarer ikke å vurdere situasjonen. Forventningen under treningen kan stresse hunden når den ikke skjønner hva som kreves av den. Eiere har nemlig en tendens til å kreve for mye av hundene sine, går for fort frem og blir da sinte på hunden når den ikke gjør det den skal.
Tenk deg du sitter på en benk i India og noen kommer bort til deg, kjefter og smeller og du skjønner ingenting. Den andre personen er synlig opprørt, men det hjelper ikke å minne den på å snakke engelsk, den smeller og kjefter bare. Plutselig begynner den å dytte i deg, hadde du ikke blitt stresset da? Sånn føles det nok for hunden når du står foran den med apporten og kjefter for at den ikke vil ta den opp. Hunden har nok ikke skjønt hva den skal gjøre, og NEI du kan ikke fortelle meg at hunden egentlig vet hva den skal, men bare ikke gidder! Det er vi som trener som skal være flinke til å vise hunden hva vi forventer, den gjør nemlig alt for oss, når den KAN det.
Også uforutsigbarhet kan stresse en hund. En dag får den lov til å ligge i sofaen, en annen dag får den kjeft. Er den alene med eieren får den belønning i form for mat fra bordet for tiggingen, men så fort det er noe besøk i huset får den bare kjeft og blir dyttet bort.
Avvisninger er også et tema når det gjelder usikkerhet. Hunder trenger oppmerksomhet og de trenger kos og fysisk kontakt. Får de plutselig ikke det lenger blir de stresset. Selvfølgelig, blir ikke vi mennesker også det?
Svikt
Hunden opplever ikke at den mestrer situasjonen, oppgaven etc selv om den prøver så godt den kan og blir frustrert. I tillegg står eieren ved siden av og viser tydelig hvor skuffet den er. Bra følelse? Nei, og det kjenner vel alle til. Legg opp treningen og kravene slik at hunden ALLTID kan oppfylle dem. Mestring reduserer stress!
Harde treningsmetoder
som skremmer hunden eller påfører den smerter. Halsbånd med spisse pigger, strømhalsbånd eller for eksempel strupehalsbånd gjør VONDT! Og bør egentlig ikke finnes i det hele tatt.
Brøling av kommandoer og stiv kroppsholdning, fysisk straff som risting i nakkeskinnet, draing i ører osv fører til stress. Vold skaper vold!
Agility, lydighet, freestyle
Disse hundesportene har en veldig positiv image og forbindes med gøy og glade hunder, men er dessverre fulladet av høy tempo, høye krav og prestasjoner som skaper stress.
IPO og skyts
Det høye psykiske presset og fysiske belastningen fører til et høyt stressnivå. Mange hunder som «jobber» med dette har problemer med nyrer, hjerte og mage-tarm-systemet og dette skyldes stresset.
Lekegrupper for valper
Her kan det som er godt ment fort snu til det onde. Det trengs en proff til å lede en slik gruppe for å forhindre overbelastning, utmattelse og atferdsproblemer som mobbing. Valpene blir ofte satt sammen med en haug andre valper, av ulik rase og størrelse. En del valper blir mobbet g skremt, som kan føre til store problemer senere. Andre valper blir så slitne og utmattet at de blir helt passive. Eierne er oftest ikke flinke nok, eller har ikke nok kunnskap, til å begrense aktiviteten og å gripe inn når det trengs. Dermed blir det ofte for mye for den lille valpen.
Blir valpen sliten blir den grinete, den kan bli aggressiv og sint og misliker etterhvert disse lekestundene, andre hunder og dermed oppnåes det akkurat det motsatte av det en egentlig ønsker. De valpene som mobber andre kommer til å bli flinkere fra gang til gang, og den som mobbes blir nok mer og mer aggressiv og redd.
ALDRI ALDRI ALDRI utsett valpen din for grov behandling gjennom andre hunder eller andre mennesker! Ta den fra vanskelige situasjoner når du ser at den ikke takler dem. Vær tryggheten når den trenger den og ikke tro på treneren som mener at «alle må gjennom det». En valp er en liten hundebaby som det må passes på!
For hard og vill lek
Blir leken mellom to hunder eller hund og menneske for hard blir hunden stresset. Dette ser en ofte når valpen prøver å komme seg unna situasjonen, den prøver å krype under sofaen eller å gjemme seg under en busk. Men dette gjelder også voksne hunder, ofte blir de for rampete og kanskje aggressive år leken blir for hard, hektisk og/eller vill.
Påfallende er at spesielt menn ha ren tendens til grov og røff lek. De tror ofte at hundene må lære seg å håndtere slikt og gjør hunden tøff og hard. Mange tror også at spesielt valper og unghunder trenger slik lek til å bli kvitt energien. Men vær OBS! Her, dette lærer hunden at den må bli ganske røff for å bli latt i fred. Oftest ser en at hunden begynner å snappe i luften og lager forsvarslyder. Blir hunden presset enda mer kommer den til å forsterke dette forsvaret. Etterhvert kommer nok hunden til å bite og da avslutter selvfølgelig mennesket og tror hunden da får straffen sin og lærer at det ikke blir noe lek når den oppfører seg sånn. Og ja, hunden lærer, men dessverre lærer den at den må ty til litt andre metoder for å være i fred. Lignende situasjoner kan oppstå blant hunder og bør brytes, blir leken for vill må den avsluttes.
Hektikk, vold, sinne, mas, trøbbel, aggresjon
rundt hunden skaper stress. Krangling i familien, et anspent forhold med mas og aggresjoner og mye mer overføres på hunden og resulterer i stress.
Barn
Før en viss alder klarer ikke barn å respektere og å håndtere hunden på en forsvarlig og riktig måte. De drar i halen, ører, krabber opp på den, tar vekk maten, legger seg opp i senga osv. Det er derfor KJEMPEVIKTIG at foreldrene er flinke til å passe på begge parter og lærer ungene hvordan de skal oppføre seg ovenfor hunden.
Barn er som vi alle vet ganske bråkete, de herjer, skriker og kan være en utfordring i seg selv. Dette er ikke mindre slitsomt for hunden.
Uro i huset
Mye aktivitet og mange lyder i huset kan stresse hunden. Tven er på på fult volum, mikseren går, støvsugeren jager bortover gulvet, musikken på gutterommet blir skrudd opp enda høyere og politibilen til minstemannen kjører frem og tilbake i gangen. Besøk som kommer og går, fremmede mennesker og masse støy. Ro og fred? JA takk!
Emosjonell opphisselse
er den positiv eller negativ stresser hunden. Situasjoner som egentlig bør være positive kan likevel være for mye for hunden. Mange hunder blir for eksempel så glade når det kommer noen på besøk at det ser ut som dem ikke vet hva de skal gjøre av seg. De har problemer med å roe seg ned igjen. Etter en slik hendelse trenger hunden ganske lag tid før den er rolig igjen og stresset er ut an kroppen.
Jakt- og løpelek
Alle leker der ball eller noe annet kastes og hunden må løpe etter for å jage og få det stresser hunden. Under denne leken produserer kroppen mye adrenalin som er et av stresshormonene. Adrenalinet produseres vanligvis først rett før hunden skal ta et bytte for at den skal være rask og klar, men under en slik lek skjer dette gjentatte ganger og fører dermed til et altfor høyt nivå. Dette fører til stress hos hunden kan ofte ha som følge at hunden fortere er villig til å forsvare byttet sitt eller plutselig bikker over og viser tegn til aggresjon. Det samme gjelder løping og herjing med andre hunder. Går det for langt og hunden blir for stresset kan det fort resultere i mobbing og aggresjoner her også.
Urettferdig og uforståelig atferd
Hunden blir for eksempel straffet for at den viser en atferd som er helt naturlig for den i den gitte situasjonen. Eksempler finnes det mange, veldig populært er bjeffing eller det mange mener har med «dominans» å gjøre. Tenk deg en hund som blir straffet for at den går tydelig anspent mot en annen hund. Den blir straffet fordi eieren mener hunden sin er for dominant, men er ikke klar over at den andre hunden angrep hunden for noen dager siden mens den var på tur med noen andre. Hunden får da dobbelt stress: den andre hunden som har angrepet han og eieren som straffer.
Fysisk illebefinnende
Stress kan også utløses av at hunden er sulten, tørst, ikke har mulighet til å gå på do, føler seg ensom, det er bråkete rundt den eller at den ikke har mulighet til å hvile seg.
Uvær
Som en del mennesker finnes det også en god del hunder som er redde for uvær. Torden og lyn kan være kjempeskummelt, men også regn eller vind ute kan være skremmende og dermed øke stresset til hunden.
Være i et hundepensjonat
Uvante omgivelser, ukjente lukter, lyder, mennesker og dyr, være fra eieren sin og tryggheten øker stresset utrolig mye hos en del hunder. Mange hunder reagerer med diare og vil ikke spise, og noen kan bli helt apatiske.
Dyrlegebesøk
Ofte når hunden må til dyrlegen har den noen plager, kanskje ganske store smerter og da å komme til et sted der hunden lukter angsten til de andre hundene, der den kanskje har dårlige erfaringer fra før, der den tydelig kjenner anspentheten til eieren, der det kommer en fremmed person som bryter all form for privatsfære og avstand (som også hunder har) og å kanskje gjennomgå en smertefull behandling, skaper stort stress for hunden. De fleste dyrlegene prøver å gjøre det besøket til noe så positivt som mulig, men de fleste hundene er nok likevel sjeleglade når de kan forlate klinikken igjen!
Være hos hundefrisør
Her er det heller ikke respekt for hundens individuelle behov for distanse. Hunden må ofte stå stille på et bord der hodet blir satt fast og gjennomgå både bading, føning og børsting. Den blir ofte igjen alene hos frisøren slik at heller ikke eieren er i nærheten og hunden er overlatt til en helt fremmed person. De fleste frisørene har det ganske travelt og ikke mye tid til å virkelig få hunden til å bli trygg. Stress pur for hunden. Heldigvis finnes det noen som reiser rundt på hjemmebesøk, da er i hvert fall eieren tilstede.
Utstillinger
En hunds mareritt! Masse hunder, mennesker, lukter, bråk og enda mer bråk. Stramme bånd, folk som tar på den og lite muligheter til å trekke seg tilbake og å hvile eller å komme seg unna. Ikke nok med lite plass å bevege seg på, er det ofte en lang kjøretur før og etter utstillingen.
Bilkjøring
Noen hunder har negative erfaringer med å kjøre bil, andre blir bilsyke. Noen har så høye forventninger til at det skal skje noe. Alle er stresset.
Separasjonsangst
Separasjonsangst kan oppstå på ukjente plasser der hunden blir forlatt for å vente for eksempel, men også på kjente plasser som hjemme. Både valper og voksne hunder kan utvikle seperasjonsangst når de ikke har blitt vennet til det på riktig måte. Hunden blir veldig redd når den blir latt alene og den ikke helt har skjønt at «flokken» hans kommer tilbake igjen. Det ligger ikke i hundens natur å bli forlatt alene, så det tar tid før den venner seg til det og føler seg trygg alene.
For lite plass til å bevege seg
Hunder blir stresset av å sitte i et bur hele dagen, stå i en hundegård, aldri går på tur eller å stå i bånd. Hunder trenger å røre på seg, komme seg ut og se litt av verden de også.
For mange hunder på et sted
Stress oppstår også når det er for mange hunder på et sted. Hver enkel hund får ikke den plassen han trenger rundt seg og har da ikke mulighet til å trekke seg tilbake og å slappe av. Dette gjelder ikke bare hundepensjonater eller kenneler, men også vanlige hjem der det er mange hunder.
Feil sammensetning av hunder
Hunden vår liker ikke alle og hver enkel den heller og når den da likevel må bo sammen og dele alt med den blir det stresset. Mange hundeiere tar ikke hensyn til hunden de har fra før og dens behov, henter bare en hund til, kanskje til og med av en rase som ikke passer så bra sammen med den fra før, og får dermed problemene i hus. Valget av en rase til bør gjennomgås veldig nøye og en bør også se an hunden som allerede er i huset om den i det hele tatt egner seg til å være sammen med en til.
Skjebne «Kosedyr»
Mange hunder lider nok under kjærligheten fra eierne sine. Vi mennesker har et behov for å kose og klemme alt som vi er glad i og som betyr noe for oss. Hunden blir da noen ganger nesten knuseklemt og dillet med døgnet rundt. Det er veldig fint med kjærlighet og kos, men i vanlige mengder. Hunder er ingen kosedyr, det er individer som har egne behov og grenser.
Det motsatte er heller ikke bra. Og en blanding ikke mye bedre heller. Hunden kan ikke bli oversvømmet av kos og kjærlighet og i neste øyeblikk skjøvet bort. Den trenger oppmerksomhet, kos og kjærlighet.
Så, ikke for mye, men ikke for lite heller. Så søte og fine de er, de har også følelser!
For mye eller for lite kroppskontakt
Det finnes en del små raser som blir bæret rundt hele tiden, kost med og får oppmerksomhet fra morgen til kveld, men det finnes også hunder som ikke blir «sett» i det hele tatt. Begge deler er stressende for hunden. Spesielt når den bli avvist i det den prøver å få kontakt. Hunder er sosiale vesener som trenger, akkurat som vi mennesker, kroppskontakt. Kontakt skaper tilhørighet og det trenger vi alle, også de firebeinte.
For mange eller for få regler
Begge deler kan være for mye for hunden. Noen regler trenger den for å vite hvordan den skal forholde seg og hva som forventes, men for mange regler er forvirrende og kan fort bli for krevende for hunden.
Feil hund til feil menneske
Hunden klarer ikke å oppfylle kravene og ønskene til eieren, fordi omgivelsene og forholdene ikke ligger til rette.
En jakthund som trenger mye mosjon blir for eksempel holdt i en hybel og kommer seg ikke ut mer enn to ganger om dagen. Et annet eksempel er en bulldogg som skal følge eieren sin på lange turer på fjellet eller rideturer, noe som er veldig vanskelig for den siden den sliter med luftveiene. Hva med eieren med dårlig rygg og som ikke kan gå langt, som skaffer seg en husky. Det er mange flere eksempler og lista hadde blitt utrolig lang. Det som er viktig når en velger hund er ikke utseendet . Valpen eller hunden kan være sååååå søt, men kan du ikke dekke behovene til hunden og den ikke egner seg til ønskene dine, bør du rett og slett velge en annen rase.
Kilden til denne temarekken er boken “Stress bei Hunden” skrevet av Clarissa von Reinhardt og Martina Nagel og personlige erfaringer.