Ta godt vare på tennene til din hund

Et par ærlige ord om menneskets utfordringer (eller latskap?)
Det er mange unnskyldinger for hvorfor tennene til hunden ikke blir pusset. «Det er så mye styr», «jeg glemmer det», «jeg har aldri tenkt på at det er noe som bør gjøres», «jeg har ikke tid» eller til og med «det orker jeg ikke».

Sånne tenner bør singen hund gå med!

Ingen av disse utsagn er en god unnskylding for å ikke ta bedre vare på hundens tenner. Siden de fleste hunder (faktisk over 80 prosent! [1]) over 3 år sliter med tannsykdom, må vi eiere bli flinkere til å ta bedre vare på våre hunders tenner! Også til de hundene som ikke vil at du pirker rundt i munnene dems.

Med høyest sannsynlighet pusser du dine egne tenner hver dag, det bør du i hvert fall, så hvorfor er det så vanskelig å huske å pusse de til hunden din?

Det handler nok mye om vaner og uvitenhet. Vi er ikke like vante til å pusse hundens tenner som vi er til å pusse våre egne eller barnas tenner.

Men det går det an å gjøre noe med. Sett hundens tannbørste ved siden av din egen eller tydelig frem på badet. Sett på en alarm på mobilen, så du får en ekstra påminnelse. Og så setter du rett og slett i gang med å pusse de regelmessig. Alt er bedre enn ingenting, så klarer du å pusse og se grundig over tennene en gang i uken er det en start.

Det kan være lurt å ha en tannbørste til hunden som er veldig ulik din egen!

Er det ikke mulig å få til å pusse tenner på hunden din fordi den ikke er vant med det enda, [1] skal jeg gå nærmere inn på hvordan du kan venne den til tannpuss i neste del. Har hunden større problemer knyttet til tannsjekk og -puss, kan det hende du trenger profesjonell hjelp i form av en veterinær og atferdskonsulent til å få det til.

Hva hjelper

Den gyldne standarden er tannpuss.

Råe bein

Noen sverger til å gi hundene råe (aldri! gi varmebehandlet) bein og det fungerer fint for mange, men det er ikke alle hunder som liker eller tåler råe bein.

(Vurderer du å gi hunden råe bein, er det veldig viktig at du velger bein som er store nok for hunden din, slik at den må jobbe godt og hverken svelger hele beinet eller for store biter av det. I tillegg bør ikke beinet være for hardt for å unngå skader på tenner. Bein som kylling- og kalkunhalser, kyllingvinger og ribbein fra kalv er myke bein. Bein som bærer mye vekt som bein av storfe (typisk margbein) eller hest er for harde og kan føre til knekte tenner. I tillegg er det viktig å teste det ut litt forsiktig i starten.)

Har hunden din problemer med magen og/eller tarmen vil jeg ikke anbefale deg å gi den råe bein. Og eventuelt bør du også være forsiktig med å fôre rått kjøtt, en kokt variant kan være et bedre alternativ i slike tilfeller.

Tyggeartikler

Det er gjort små studier [2][3] som tyder på at det å gi hunden noe å tygge på daglig kan bidra til bedre tannhelse. Det viktigste her er at hunden faktisk tygger, så belegget på tennene fjernes. Det må artikkelen være hard nok til og hunden må tygge lenge nok.

Horn er ganske harde tyggeartikler og du bør holde deg unna ting som er sterkt kjemisk behandlet, men tørket naturlige artikler som okseøre, oksepenis, kaninøre og lignende kan være fine. Eventuelt er plantebaserte alternativer eller tørket ost noe for din hund. Bare husk på å regne det med i dagsrasjonen, her kan det ligge en del kalorier.

Må hunden slanke seg eller passe på vekten, kan en gulrot være et godt alternativ, foutsatt at hunden faktisk liker det. Hunder som tåler å spise kun en proteinkilde, må holde seg til denne kilden eller eventuelt til plantebaserte alternativer (snakk med din veterinær eller ta kontakt med meg om du er usikker på hva du kan gi).

Kombinerer du tyggeaktiviteter med daglig tannpuss får du et enda bedre resultat enn du får om du bare gir artikler å tygge på.

Tørrfôr

Det er noen som påstår at det hjelper at hunder spiser tørrfôr. Det gjort funn [4] som tilsier at hunder med tørrfôr har mindre plakk enn hunder som spiser våtfôr. Men, hunden er ingen drøvtygger som tygger maten sin godt og dermed bruker tennene ekstra godt til å dele opp maten sin Stort sett biter hunden av en bit eller deler en matbit og svelger den. Så er det faktisk magesekken som lager «grøt» av maten. Å dele en tørrfôrkule er ikke nok for å rense en tann godt nok.

Vanlig tannbørste?

Hva kan du så bruke til å pusse tenner? Må det vær en tannbørste spesielt til hund?

Nei, ikke nødvendigvis. Det holder fint med en vanlig tannbørste du kan kjøpe i dagligvarebutikken. Bare pass på å kjøpe en liten en til mindre raser.

Noen hunder har såpass liten munn, at det er lettere å pusse tennene med en liten fingertannbørste, som er en liten klutlignende greie du drar over fingeren din. Med den gnir du over tennene til hunden og fjerner dermed belegget som har lagt seg der. Disse fingertannbørstene finnes laget av ren gummi eller i kombinasjon med små børster. En sånn tannbørste kan også være et fint alternativ for hunder som ikke liker vanlige tannbørster.

TIPS: Er hunden veldig liten og barne- eller babytannbørsten for stor, kan du klippe børstene litt kortere.

I dag finnes det også tannbørster som benytter seg av ultralydteknologien. Disse er ganske dyre enda, men veldig enkle å bruke og de fleste hundene aksepterer de fint.

Om ingen tannbørste blir akseptert, og fingertannbørstene heller ikke er populært, kan til og med en fuktig klut brukes til å gni på tennene til hunden og på denne måten fjerne belegget på dem. Å fjerne dette belegget og å unngå at det utvikler seg videre, er det allerviktigste.

Daglig er best

Daglig tannpuss er helt klart det som er best og mest effektivt [5][6], men det er fortsatt bedre å pusse en eller flere ganger i uka enn å ikke pusse i det hele tatt.

Jeg har dessverre ikke funnet studier som gir noe svar på hvor mange ganger minimum en bør pusse tennene til hunden. Uansett om du pusser regelmessig eller ikke, er det viktig å holde et øye med tennene til hunden.

Pusser du sjeldent eller aldri er det enda viktigere at du sjekker tennene grundig og jevnlig, enten selv eller hos veterinæren. Desto tidligere du oppdager skader på tenner eller tannstein, desto fortere kan det gjøres noe med og du får stoppet utvikling av tannsykdom. Har tannkjøttet blitt betent og fått utviklet seg kan det bli permanente skader.

Tannkrem

Det finnes ulike tannkremer til hund på markedet. Du kan kjøpe de både hos veterinær og i dyrebutikk. Pass på å kjøpe en som er beregnet til hund, så du kan være trygg på at den ikke inneholder noe som er giftig for hunden.

Du kan også lage din egen, bare vær sikker på at hunden tåler kokosolje (spesielt hunder med allergier/intoleranser), ved å blande sammen 2 spiseskjeer kokosolje og 2 spiseskjeer natron. Eventuelt kan du bare bruke kokosolje.

Kokosoljen har en antibakteriell virkning [7][8]. Den inneholder monolaurin og laurinsyre, som begge klarer å trenge inn i cellemembranen til bakterier og ødelegge disse. Studier har vist at tannpuss med kokosolje kan formindre plakk og betennelser i tannkjøttet.

Natron er det litt færre studier om i forbindelse med tannpuss [9], men det er rapportert en positiv effekt på tannhelsen av natriumhydrogenkarbonat. Tannkrem som inneholdt natron bidro til mindre plakk og tannkjøttbetennelser, i tillegg til at natron binder lukt og dermed kan hjelpe på ånden.

Alle hunder bør være vante til å pusse sine tenner

Nå er det nok noen som tenker at de ikke trenger å tenke på at hunden må kunne la eieren pusse tenner, de er jo så fine og den spiser råe bein som holder tennene i fin form. Det er kjempefint, så lenge det er mulig og fungerer. Men så kan dagen komme der hunden ikke kan spise den samme dietten lenger og plakk og tannstein blir et faktum eller hunden har fått en skade på en tann og har store smerter. Senest da kommer du til å angre at hunden ikke er vant til å pusse tenner, eller i det minste få dem grundig sjekket.

I en svensk spørreundersøkelse av 59 978 hundeiere [1] fra 2020 anga en av fire eiere at de sliter med å få sett på tennene til sin hund. Halvparten av disse anga at hunden hadde dårlig ånde, 4 av 10 at hunden hadde tannstein og 1 av 8 hunder hadde tidligere blitt lagt i lett narkose for tannrens. 1 av 12 hadde opplevd tannsykdom på hunden.

Det interessante i denne undersøkelsen synes jeg, er at eiere av små hunder virker til å være mindre opptatte av sine hunders tannhelse enn eiere av hunder over 30 kg. I tillegg rapporterte spesielt eiere av små raser større problemer med å sjekke hundens tenner desto mindre hunden var. Den største utfordringen var at hunden ikke ville samarbeide, tekniske/praktiske utfordringer (som ikke er videre spesifisert) og at hunden ble sint. Små hunder har ofte større problemer knyttet til tannhelse, noe som gjør det enda viktigere med godt vedlikehold og oppfølging fra eiers side.

Alle tenner bør sjekkes og dette må hundeeiere nok ha bedre opplæring og veiledning i hva de skal se etter og hvordan de kan få til et godt samarbeid med hunden. For det er mulig og trenger absolutt ikke å være noe kamp.

Missforstå meg rett

Min erfaring er at det dessverre ikke er uvanlig at noen eiere aldri har tenkt på eller hørt om at tannhelse hos hund er viktig, men også at de ikke er klare over hvor viktig det er å starte med gode rutiner fra valpen flytter inn. Noen overtar en hund som allerede har store problemer med tannsjekk og tannpuss, der tennene må renses og stelles hos veterinær, og selvfølgelig vil det kreve en ekstra innsats.

Men det er ikke umulig, og det er aldri for sent, å begynne på å øve på tannsjekk og tannpuss og å etablere god rutiner rundt dette.

Er dette noe du sliter med, kan du gjerne ta kontakt med meg for å få hjelp til dette!

Comments are closed.