Innholdsfortegnelse
ToggleDet virker til å være litt kaos i hvilke typer seler det finnes til hunder, og hva de enkelte heter. På denne siden vil du få mer informasjon om dette og forhåpentligvis få oppklart et par spørsmål.
Hvorfor sele
Selvom dette innlegget ikke skal handle om den evige sele kontra halsbånd diskusjonen vil jeg si et par ord om det. Halsen til hunden er ganske så ømfintlig, det er en del bløtvev som lett kan få skader og blant annet ligger skjoldbruskkjertelen i det området et halsbånd sitter. Jeg ser dessverre mange flere hunder som ikke går pent i bånd enn hunder som gjør det. Alle disse hundene vil få press og til tider rykk i det området, noen trekker til og med med det. Langliner bør heller ikke brukes med halsbånd da hunden kan oppnå en ganske høy fart før den når enden av båndet og så får et kraftig rykk i nakkeregionen.
Ødelegges skjoldbruskkjertelen, og hundens kropp dermed mister evnen til å danne tyroxin selv, ender hunden opp med lavt stoffskifte, som må medisineres for resten av livet. Hos mennesker holder det med et ugunstig rykk av bilselen for å gi skade på skjoldbruskkjertelen og/eller alvorlige nakkeskader. Langs halsen til hunden går det også en del nerver som blant annet er koblet til synet.
Så jeg kommer alltid til å velge en godt sittende sele framfor et halsbånd.
Utstyr må passe
Det er som med alt utstyr: det må sitte godt på kroppen. En dårlig tilpasset sele kan for eksempel hemme bevegelser eller gi gnagsår. Derfor er det ikke så enkelt som å si at den ene typen passer alle hunder. Heller ikke egner den samme selen seg til alle aktiviteter en finner på med hunden sin. Trekkseler finnes av den enkelte grunnen at belastningen må ligge et annet sted for at hunden jobber godt kontra på vanlig tur.
Så, til de ulike typer seler. Det virker som det er stor forvirring rundt H- og Y- seler, og det kan jeg forstå godt, men de er faktisk ganske så like.
Ulike typer seler
H-sele
H-sele var faktisk utgangspunktet til Y-selen. Legger du selen flat på siden ser den ut som en H. Den har to løkker der den ene går rundt halsen og den andre rundt magen. Disse løkkene er forbundet via et ryggstykke opp på ryggen og et bryststykke på brystet. På brystet er delene som går rundt halsen forbundet med en ring. Som regel kan stykkene langs halsen, brystet mot magen og rundt magen reguleres. Fordelen med H-seler er at de kan justeres veldig mye og dermed tilpasses godt til den enkelte hunden. H-selen pleier som regel ikke å være polstret, men det har kommet noen med polstring på markedet de senere årene. En av de største fordelene med H-selen er at hunden fint kan vokse en del i den selen siden den kan justeres såpass mye.

Y-sele
Y- selen ligner veldig på H-selen, men har et bryststykke som er, sammen med delene som går rundt halsen, formet som en Y og ikke er forbundet med en ring. Dermed er denne delen av selen stivere enn på en H-sele. Dette gjør det litt vanskeligere for hunden å komme seg ut av den (og inn også). Som regel kan ikke disse stroppene reguleres som de kan på H-selen, heller ikke de to delene som er på ryggen og den som går fra brystet mot magen. Derfor er det faktisk ganske viktig at du finner en Y-sele som sitter bra på akkurat den hunden som skal ha den på. For noen hunder vil løkken med den Y-en i front ikke passe noe godt, være for trang eller for vid og dermed ikke havne på riktig sted på brystet. For noen hunder vil ryggstykket eller bryststykke ikke passe i lengden, så her er det veldig viktig å kjenne og å se godt etter. Y-selene er som regel godt polstret.
Det er en del seler som både har en Y i fronten, men som kan reguleres like mye som en H-sele, så det gjør det nok ikke alltid så lett å skille mellom de to. Det er heller ikke så viktig om det er en H- eller en Y-sele, så lenge den sitter godt på hunden. Stroppene som går ned fra ryggstykke rundt magen skal ligge såpass langt bak albuene til hunden at de ikke lager gnagsår. Løkken rundt halsen skal hverken være for stram eller for vid, sånn at den ligger ganske så greit på brystet. Hunden skal ikke lage pustelyder når den trekker i selen.

Sikkerhetssele
En sikkerhetssele er en sele som har enda en løkke rundt kroppen for å hindre hunden i å komme seg ut av den. Den er kjempefin til hunder som er redde og i full panikk ellers kan komme seg ut av andre seler. Også utbryterkonger og – dronninger vil denne selen passe godt til. Hunder som en ikke kjenner godt nok enda, som kommer fra utlandet eller er omplassert, kan også sikres ekstra godt med en slik sele. Den ekstra løkken sitter lengre bak på ryggen og rundt magen der hunden blir smalere igjen, bak brykstkassa til hunden. Den har altså to løkker på ryggen. I fronten er den formet som en H- eller en Y-sele.

Step-in sele
Vi har også såkalte Step-in seler der det er et mye kortere ryggstykke som gjør at selen får en litt annerledes passform enn H-selen. Selen tas på som en bukse nesten, der hunden står med et bein i hver løkke og en drar den opp for så å lukke den over skulderbladene/ryggen. Denne typen sele finnes også i noe mykt stoff som nesten ser ut som en vest hunden tar på seg. Dette kan være en seletype som kan hemme bevegelsene til hunden og være for trang rundt frambeina, men den må ikke det. Det finnes hunder der den typen sitter veldig fint på og dermed passer godt. Igjen, ulike kroppsfassonger trenger ulik utforming på utstyr. Step-in selen er den eneste selen som en ikke trenger å dra over hodet til hunden, og for noen hunder vil dette være avgjørende for i det hele tatt å kunne bruke en sele.

Brystsele
Det finnes også brystseler, disse kalles faktisk for «norsk sele» på tysk. Der har vi en løkke rundt magen og så en stropp som går vannrett over skuldrene og brystet. Det er som regel kun stroppen rundt magen som kan reguleres. Denne typen sele hemmer bevegelsene til hunden og er generelt ikke å anbefale. Men, det finnes noen hunder som er veldig følsomme og ikke vil akseptere noen andre typer seler. Disse hundene kan denne selen fortsatt være et bedre alternativ enn et halsbånd for.

Salsele
Med en stropp som går vannrett over brystet og skuldrene til hunden ligner disse selene på brystselen, men de har et bredere ryggstykke som ligner på en sal. Disse kan en ofte feste klistremerker på. På denne typen kan en som regel justere stroppen som går over brystet i tillegg til den rundt magen. Salstykke er ofte ganske stort og om sommeren vil varmen samle seg der, i tillegg til fuktigheten hvis hunden for eksempel har badet. Ofte er disse selene gankse klumpete på små hunder. Som med brystselen er dette også en sele som hemmer bevegelser, men som kan være eneste alternativet for noen hunder.
Trekksele
Den siste typen jeg vil nevne er trekkseler. Det er faktisk seler som er laget for at hunden kan trekke over en lengre periode og få belastningen godt fordelt over hele kroppen. De har en Y i front og opptil flere stropper langs kroppen til hunden, disse vil som regel møtes omtrent ved halerota. De kan justeres noe. Det er veldig viktig at denne typen sele sitter godt og er tilpasset til hunden som skal bruke den. Det finnes noen ulike typer trekkseler, noen brukes til sykling og ski, andre til for eksempel weight-pull. Få deg veiledning av noen som vet hvordan disse selene skal sitte, og hvilken som brukes til hva for å sikre at hunden ikke får skader av utstyret.

Anti-trekk sele
En anti-trekk sele er som regel utformet på en måte som gjør at hunden enten påføres et ubehag når den drar i båndet ved å strammes inn under skuldrene, eller vil bli vridd rundt til siden. Dermed skal hunden trekke mindre eller ikke i det hele tatt. Det er flere ting som er uheldig med det: det er svært ubehagelig for hunden (ellers vil ikke selen fungere og hindre hunden i atferden) og kan utvirke seg negativt på kroppen siden hunden ikke vil bevege seg naturlig. Heller ikke lærer hunden hva du faktisk ønsker den skal gjøre. Sliter du med en hund som ikke går pent i bånd trenger dere hjelp av noen som kan vise dere hvordan dere får det til uten å påføre hunden noe ubehag. Ta kontakt om du trenger hjelp til å finne noen i nærheten av deg.

Spesialtilpasset sele
Det er også en mulighet å få sydd en spesialtilpasset sele til hunden sin. Det er absolutt å anbefale spesielt på hunder med rare kroppsfassonger. Da vil du få en sele som sitter riktig rundt halsen, på brystet, havner langt nok bak frambeina og sitter godt rundt magen. Festepunktet vil havne på riktig sted og den vil være tilpasset til den aktiviteten dere skal drive med. Det finnes flere som lager slike seler, spør i grupper på sosiale medier eller søk litt rundt på nettet.
Oppsummering
Det er altså med det meste av utstyret, det må passe godt. En spesialtilpasset sele vil jeg påstå er det aller beste, men like bra kan en godt tilpasset H- eller Y-sele være. Det samme gjelder selvfølgelig sikkerhetsseler og trekkseler. Step-in seler er ikke nødvendigvis dårlige seler, for noen hunder kan de fungere bra. Brystseler skal en være skeptisk til siden de hemmer bevegelsene til hunden, men for noen hunder er det det eneste alternativet av en sele. Anti-trekk seler bør ikke brukes, finn heller hjelp til å lære hunden å gå pent i bånd.
Har du flere spørsmål eller ønsker å gi tilbakemelding på noe, send meg en melding via kontaktskjemaet!
PS: Jeg ser at noen eiere virker til å måtte forsvare hvorfor de har valgt akkurat den ene typen sele for hunden sin framfor det «alle andre mener er best». Jeg ønsker bare å si enda en gang at det ikke skal være nødvendig å forsvare seg bare fordi hunden sin trenger en annen type sele. Sitter den selen godt på din hund, ikke påfører den noe ubehag, hemmer den i bevegelsene eller lager gnagsår, er det en fin sele for dere.