Sele på langhårete hunder = SANT!

Innleget inneholder navn på ulike produsenter av seler til hund. Derfor merker det som reklame, selv om dette ikke gir meg noe form for fordeler.

Jeg får ofte spørsmål om hvordan jeg orker eller klarer å bruke utelukkende seler på min langhårede tibetanske terrier. Seler «gir jo bare floker».

Vel, ja, seler kan bidra til flere floker. Så gjør halsbånd. Og til og med så dukker disse flokene opp av seg selv. Etter min erfaring er det noen seler som lettere kan lage floker enn andre, men det finnes noen som ikke er like ille og noen få som fungerer ganske så bra i mine øyne. Disse tenkte jeg å skrive om i dette innlegget. I tillegg skal jeg dele mine triks for å ha minst mulig floker med dere. Merk at jeg ikke har fått sponset noen av disse selene eller det skal være noe reklame, dette er min uavhengige mening.

Hvorfor jeg velger sele framfor halsbånd

Selvom dette innlegget ikke skal handle om den evige sele kontra halsbånd diskusjonen vil jeg si et par ord om det. Halsen til hunden er ganske så ømfintlig, det er en del bløtvev som lett kan få skader og blant annet ligger skjoldbruskkjertelen i det området et halsbånd sitter. Jeg ser dessverre mange flere hunder som ikke går pent i bånd enn hunder som gjør det. I tillegg hører jeg stadig vekk om hunder som løper foran eller ved siden av sykkelen eller på ski i halsbånd. Alle disse hundene vil få press og til tider rykk i det området, noen trekker til og med med det. Langliner bør heller ikke brukes med halsbånd da hunden kan oppnå en ganske høy fart før den når enden av båndet og så får et kraftig rykk i nakkeregionen.

Ødelegges skjoldbruskkjertelen, og hundens kropp dermed mister evnen til å danne tyroxin selv, ender hunden opp med lavt stoffskifte, som må medisineres for resten av livet. Hos mennesker holder det med et ugunstig rykk av bilselen for å gi skade på skjoldbruskkjertelen og/eller alvorlige nakkeskader. Langs halsen til hunden går det også en del nerver som blant annet er koblet til synet.

Jeg personlig klarer ikke å utsette dyret mitt for risikoen rykk og napp i det området medfører, og velger derfor å bruke seler som sitter godt på min hunds kropp.

Jeg har mistet tellingen over hvor mange ulike typer seler jeg har testet ut på mine hunder, både med tanke på passform, men også pelsen. Utifra alt jeg har testet har jeg funnet ut at det absolutt ikke er umulig å bruke seler på hunder med en lang pels, men det er noen ting å passe på.

Ting å passe på

  • unngå seler med polstring av fleece og andre myke stoffer
  • unngå veldig brede deler
  • unngå seler som går på tvers av hårets retning
  • bruke seler med glatt polstring
  • bruke eventuelt seler med kun webbing
  • bruke seler der delene går mest mulig MED hårets retning

I utgangspunktet liker jeg at selen har polstring, men jeg erfarer at det er avhengig av hvilke typer stoff som brukes og hvor ille det blir med flokene. I tillegg spiller selvfølgelig været alltid inn. Er det vått ute er det generelt lettere at flere floker dukker opp, så det trengs alltid ekstra børsting da.

Polstring av fleece og andre typer myke stoffer gir, etter min erfaring, verst og flest med floker. Derfor velger jeg som regel seler med glattest mulig polstring.

Seler som fungerer godt

Eksempler på seler MED polstring jeg synes fungerer godt:

Nonstop sin Line Harness med og uten grip er nok favoritten min. Den har en glatt polstring som lager minimalt med ekstra floker. Mens Ultra varianten har et mye bredere bryststykke og ikke har like glatt polstring. Nonstop har også trekkseler med glatt polstring.

HUNTER har et par seler i lær, lærimitasjon og andre y-seler med noe polstring som ikke er fult så glatt som Nonstop sin, men ikke langt unna. Her er dog bryststykket litt bredere igjen.

Hurtta har en Y-sele som er helt grei, stoffet er litt mykere igjen, men kanskje den jeg vil si likevel fungerer best av de med «mykere» polstring.

Ruffwear sin Front Range Harness har en type meshpolstring, som jeg ikke synes fungerer like godt.

Det samme gjelder dessverre Feel Active sin Training sele. De har også en sele som heter Feel Active Padded som er veldig lik på Hurtta sin y-sele.

Dog Copenhagen har også to forskjellige typer seler. Den ene Comfort Walk Pro er polstret med noe mesh og et bredere bryststykke. Mens den andre har en myke og smalere polstring som Hurtta og Feel Active sin.

Velger en seler UTEN polstring har en en god del å velge mellom. Her foretrekker jeg personlig Haqihana sine seler, rett og slett fordi de kan justeres så mye og virker å være behagelige å ha på. Webbingen er ikke så glatt, der virker de til Hunter og Trixie til å være glattere, dog bittelitt stivere.

Det allerviktigste med utstyr generelt er at det sitter godt på hunden, så eventuelt må en prøve litt forskjellige og leve med at den lager litt mer floker, men sitter riktig. Polstringen bør helst være så glatt som mulig så den gnissingen ikke lager floker så lett.

Ofte kan det være fint med eksempler på hva en ikke synes fungerer godt, så her kommer det noen. Såkalte «vester» som for eksempel Puppia har eller seler foret med fleece som Trixie har et par av synes jeg er mindre heldige på langhårete hunder.

Det finnes en sele for (nesten) alle

Jeg har helt sikkert glemt å nevne den ene eller andre selen, det finnes et så stort utvalg i dag i alle prisklasser at det er utfordrende å beholde oversikten. Passer en dog på polstringen og formen, så den gnisser minst mulig på pelsen, er det absolutt ikke en syr sele en trenger.

I tillegg til ferdigproduserte seler finnes det flere nettsider der en kan bestille spesialsydde seler til hunden sin. Både til hverdagsbruk eller for eksempel trekk og spor. Det er spesielt fint når en har en hund som har en kroppsfassong utenfor de standardmålene. Noen seler, som Haqihana for eks, finnes også i forskjellige varianter som er tilpasset mer spesielle kroppsfassonger. De har også en variant som skal sikre hunder som for eksempel er redde ekstra godt ved hjelp av to remser rundt magen.

Floker vil det alltid være

Selv om selen har en glatt polstring som lager minst mulig med floker betyr det likevel ikke at det ikke blir noen floker. Jeg vet ikke om jeg vil si at jeg faktisk børster noe mer siden jeg bruker sele daglig, men jeg er veldig oppmerksom på visse onråder (og det er sletts ikke bare der selen sitter) og børster kanskje disse en gang ekstra om dagen. Det skal kanskje nevnes at jeg børster hunden min daglig for å holde pelsen så flokefri som mulig. Spesielt i perioden fra hunden er ca 6 måneder og til den er voksen, hos noen går det dog dessverre aldri over, krever pelsen mer oppmerksomhet.

Men, og her skriver jeg det rett ut og dere får bare hate meg for det: Det er en pelshund du/dere har fått dere i hus. Det er mye jobb og det at det er litt ekstra er i mine øyne ikke et godt nok argument for å ikke bruke fornuftig utstyr. Jeg vil faktisk påstå at jeg bruker mer tid på å vaske poter, bein og mage etter en tur i regn eller gjørme og på å plukke ut halve skogen fra pelsen, enn jeg bruker på den lille ekstrarunden med en kam på grunn av selebruk.

Unngåelse av floker

For at det skal bli MINST mulig floker passer jeg på følgende:

  • selen er på KUN når den trengs (tur, osv)
    Selen tas på og av igjen før og etter tur. I mellomtiden går mine uten. Noen trenger kanskje å ha på noe tagg med telefonnummer på, her kan en eventuelt vurdere et halsbånd. Jeg har som regel bare hatt på en sele med webbing når jeg har måtte hatt på et telefonnummer og ikke hatt flere floker enn vanlig, men da passet på børstingen.
  • jeg passer på og børster det utsatte området en gang ekstra (jeg børster daglig uansett)
    Områdene jeg børster ekstra er foran på brystet, langs halsen, der ribbene og opp på ryggen.
  • Husk å vaske utstyret!
    Mange glemmer at skittent utstyr også bidrar til slitasje på pelsen, så husk å vakse seler og bånd regelmessig og skyll alltid av sand og grus. Det samme gjelder refleksvester, potesokker, dresser og dekken.

Oppsummering

For å oppsummere det hele er det altså viktig med en godtsittende sele som er så glatt som mulig. I tillegg bør en, og det gjelder jo generelt, ha gode rutiner på pelsstellet, børste regelmessig og bruke gode pleieprodukter som hjelper i kampen mot floker i pelsen. Selen bør ikke brukes mer enn nødvendig, husk å ta den av igjen når dere kommer inn fra tur.

Comments are closed.