Pankreatitt – betennelse i bukspyttkjertelen

Bukspyttkjertelen er et viktig organ som ligger nær magesekken og tynntarmen.

Pankreatitt, også kjent som bukspyttkjertelbetennelse, er en alvorlig tilstand som kan påvirke hunder.

Når bukspyttkjertelen blir betent, kan den begynne å lekke fordøyelsesenzymer, og dette fører til skade på organet og omkringliggende vev.

Illustrasjon av en betent pankreas.

Funksjon

Den har to hovedfunksjoner: produksjon av fordøyelsesenzymer som hjelper til med nedbryting av mat, og produksjon av insulin som er nødvendig for regulering av blodsukkernivået.

Akutt pankreatitt oppstår plutselig og kan være smertefullt og alvorlig.

Heldigvis kan betennelsen i noen tilfeller leges uten å etterlate varige skader på organet.

Men det er viktig å være oppmerksom på at betennelsen også kan spre seg til omkringliggende vev og forårsake betydelige skader.

I tilfeller av akutt nekrotiserende pankreatitt kan tilstanden bli svært alvorlig og potensielt livstruende. Hvis betennelsen blir alvorlig og ukontrollert, kan det føre til utvikling av sepsis, også kjent som blodforgiftning. Sepsis er en farlig tilstand der bakterier eller toksiner i blodet utløser en kraftig immunrespons, som i sin tur kan føre til sjokk og organsvikt.

Akutt og kronisk pankreatit

–> er to forskjellige tilstander som påvirker bukspyttkjertelen på ulike måter.

Kronisk pankreatitt en langsommere utviklende tilstand som involverer gjentatte betennelsesepisoder i bukspyttkjertelen.

Over tid kan denne kroniske betennelsen føre til dannelsen av arrvev i organet, noe som gradvis kan føre til skrumpning av det funksjonelle vevet i bukspyttkjertelen.

Resultatet av dette kan være en tilstand kjent som eksokrin pankreasinsuffisiens (EPI), der bukspyttkjertelen ikke lenger produserer tilstrekkelig enzymer som er nødvendige for å fordøye maten. Dette kan føre til dårlig næringsopptak og vekttap og betyr at hunden må få tilført fordøyelsesezymer for å kunne nyttiggjøre seg maten resten av livet.

I tillegg kan kronisk pankreatitt også øke risikoen for å utvikle diabetes mellitus, som er en tilstand preget av høyt blodsukkernivå på grunn av problemer med bukspyttkjertelens produksjon av insulin.

 

Symptomer

Symptomer på pankreatitt hos hunder kan variere, men de vanligste tegnene inkluderer:

  • Intense magesmerter:
    Hunden kan vise tegn på ubehag, vondt i magen eller vise tydelig smerte når magen blir berørt.
  • Oppkast:
    Hyppig og gjentatt oppkast er vanlig, og det kan inneholde galle eller blod i mer alvorlige tilfeller.
  • Diaré:
    Avføringen kan være løs, fet, og ha en ubehagelig lukt.
  • Redusert matlyst:
    Hundene kan vise tap av interesse for mat og kan nekte å spise.
  • Dehydrering:
    Pankreatitt kan føre til dehydrering, noe som kan føre til tørre slimhinner og økt tørste.

Årsaker

Årsaker til pankreatitt hos hunder er ikke alltid klare, men det finnes noen faktorer som kan øke risikoen:

  • Kosthold:
    Et fettrikt kosthold, spesielt hvis hunden får tak i mye fett på en gang (f.eks. å spise store mengder matrester eller stjele fra søppel), kan utløse pankreatitt.
  • Fedme:
    Overvektige hunder har større risiko for å utvikle bukspyttkjertelbetennelse.
  • Noen raser:
    Visse raser, som dvergschnauzere og cocker spaniels, har en høyere forekomst av pankreatitt.
  • Underliggende sykdommer:
    Diabetes mellitus og hyperlipidemi (høyt fettinnhold i blodet) kan også øke risikoen.

Vanligvis kreves det innleggelse på et veterinærsykehus for nøye overvåking av hunden. Noen hunder kan trenge intravenøs væskebehandling for å håndtere dehydreringen i tillegg til god smertelindring. Det kan være nødvendig å la hunden faste i opptil et døgn for å la bukspyttkjertelen hvile. Etter fasten introduseres en lettfordøyelig og fettfattig diett i små porsjoner.

I alvorlige tilfeller av pankreatitt kan det være nødvendig med kirurgi for å behandle komplikasjoner eller fjerne dødt vev fra bukspyttkjertelen.

Behandling

Behandlingen av både akutt og kronisk pankreatitt fokuserer på å lindre symptomer, redusere betennelse og forhindre komplikasjoner. Det er viktig å søke medisinsk hjelp hvis man mistenker pankreatitt, da tidlig diagnose og behandling kan være avgjørende for en bedre prognose.

Forebygging er viktig for hunder som er utsatt for pankreatitt. Dette innebærer å unngå å gi hunden fettrik mat, begrense tilgangen til søppelbøtter og kontrollere hundens vekt gjennom riktig ernæring og mosjon.

Comments are closed.