Aktivisering når hunden ikke får røre seg mye

Nyoperert er ro ingen problem,tiden etter er verre…

Når hunden for eksempel har blitt operert er det som regel en del ro som må til, for at den kommer seg godt på beina igjen og såret gror fint. Å være i ro er ikke noe problem når en føler seg slapp, har vondt og er sliten. Det kjenner vi nok alle til. Men så er det det der når du begynner å føle deg bedre og energinivået når nye høyder. Plutselig føler en seg som superman og helt klart til å løpe maraton. Og da er akkurat dette en utfordring. Vi mennesker vet ganske godt at vi kanskje må være i ro en stund til selv om vi føler oss bra, vi burde i hvert fall det. Men dyrene våre sliter litt mer der.

Min egen hund følte seg ganske så bra igjen omtrent 1,5 uker etter operasjonen. Ingen trodde på meg da jeg sa hun var nylig blitt operert. Hun var glad, full av energi og sitt gamle jeg igjen. Det gikk veldig fint å holde henne i ro den første uka, men så begynte jeg å slite. Hun fikk lov til å gå lengre turer igjen og det gjorde vi, men hun fikk fortsatt ikke løpe skikkelig og det fikk jeg tydelig beskjed av henne om ikke var greit. Hun fikk ikke lov til å leke med andre hunder og å løpe om kapp, hun fikk enda ikke hoppe og sprette som hun var vant til og jeg så tydelig at hun begynte å bli frustrert. Så da var det “bare” å finne andre alternativer for å slite ut et lite turbotroll.

Mental stimulering er da stikkordet, men også det er lettere sagt enn gjort. Heldigvis finnes det mye forskjellig en kan drive med og jeg tenkte å dele noen ideer med dere.

Nå tenker jeg spesielt på aktiviteter som er såpass rolige at de fleste hundene som ikke får løpe og herje igjen enda kan drive med dem. Det er veldig viktig å  passe godt på at en velger aktiviteter som ikke girer opp for mye og som ikke er uhedige for såret.

Godbitsøk ute eller inne

Jeg har ikke møtt en hund enda som ikke liker eller ikke er interessert i godbitsøk, etter godbiter den liker selvfølgelig. Veldig enkelt kan du ta en håndfull med godbiter (pølsebiter, ostebiter, tørket kjøtt, andre godbiter, eventuelt det hunden din tåler…) og kaste de utover plenen så hunden må gå rundt og snuse for å finne dem. Du kan eventuelt legge de ulike steder ute som hunden når og som ikke gir noe mer skade. Min hund hadde såret sitt på magen og skulle for eksempel ikke strekke det for mye, derfor ble det ikke noen godbiter høyt oppe et sted der hun hadde må strekke seg etter dem.

Godbitsøk er som regel en favoritt!

Det samme kan du gjøre inne, kast noen godbiter utover gulvet eller for eksempel utover et teppe (gjerne et teppe, det øker vanskelighetsgraden) og la hunden lete. Du kan også gjemme de ulike steder i et rom. I starten kan hunden se på så den skjønner hva den skal, men etterhvert er det greit å la den vente ute så den virkelig må bruke nesen sin.

Godbiter kan også gjemmes i et pledd eller et håndkle som hunden må klare å pakke ut. De kan også gjemmes under en bolle eller for eksempel noen pappkopper, så hunden må skjønne at den må løfte på den og tenke.

KONG (eller andre leker som kan fylles med mat)

KONGene synes jeg er fantastiske, populære hos hunden og enkle å fylle med godsaker. Her kan du være veldig kreativ og mikse sammen noe som hunden elsker. Saga er for eksempel veldig glad i leverpostei, kyllingfiletbiter, frysetørket vom og tørket kjøtt. Våtfor egner seg fint til å stappe opp i dem. Jeg pleier ofte å blande godbitene med noe laktosefri rømme eller jogurt og fryser ned KONGene så det blir enda mer vanskelig å få det ut. Saga elsker det og pleier å bruke en stund med KONGen sin.

Vi har også en såkalt godbitball som hunden må rulle rundt for at godbitene detter ut. En kan selvfølgelig la hunden spise tørrforet sitt, om en bruker det, på den måten også. På mange av disse ballene kan en forandre størrelsen på åpningen godbitene detter ut av så en kan gjøre det ekstra vanskelig for hunden. Bare pass på at den lykkes ofte nok så den ikke går lei.

Tomme pappruller kan også funke, putt i noen godbiter og brett inn begge endene. Det kan gå veldig fort til hunden har klart å åpne det, men noen hunder bruker litt tid.

Godbitsøk med hindringer

Med dette mener jeg godbitsøk der hunden må for eksempel grave litt for å finne godsakene. Her er det igjen viktig å tenke over hvor såret er hen og hva hunden tåler, og ikke minst hvor stor den er. Er det et sår på magen så bør hunden kanskje ikke klarte over noen kanter. En liten pappeske (for eks til sko) kan fylles med baller eller tomme dopapirruller for så å strø godbitene ned i den. Hunden må da rote litt for å finne dem.

Andre aktivitetsleker

Det finnes ulike andre aktivitetsleker der hunden må løse ulike oppgaver som å løfte opp noe eller skyve på tig for å få tak i godbitene. Er du lite kreativ selv finnes det en del både i dyrebutikker og på nettet.

Aktivitetsleker finnes i mange ulike varianter og kan være fin hjernetrim.

Tyggebein

Klassikeren! Her er det bare å slå seg løs i dyrebutikken og kjøpe inn det hunden liker og tåler bra.

Tyggebein finnes i mange størrelser og smaker, ha none hunden din liker klart.

Råe bein

Hvis hunden er vant til å spise råe bein kan det være en fin måte å aktivisere den på. Jeg vil ikke anbefale å teste det ut for første gang etter en operasjon siden hunden eventuelt ikke tåler det. Noen hunder blir veldig harde i magen av å spise bein, det bør huskes og passes på. Saga fikk ikke lov til det den første tiden siden jeg var redd det skulle bli enda vondere med hard avføring. Så husk litt på det!

Slikkematter

Slikkematter er også fantastiske å bruke til å gi hundenen rolig, liten utfordring mens den ikke kan bevege seg voldsomt enda. Slikkematter får du både på nett og i de fleste dyrebutikkene. Om du ikke har en slikkematte i huset kan du la hunden rense tallerkner eller kasseroler, bare pass å at hunden tåler maten.

Comments are closed.